Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Με καλεσμένο τον καθηγητή Θεοδόση Τάσιο η φετινή Αστροβραδια του Αστρολάβου

astrolavos2017Την Παρασκευή 23 Ιούνη, στις 9 το βράδυ στο αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας και με ομιλητή τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδοσίου Π. Τάσιου, θα γίνει η φετινή Αστροβραδιά του συλλόγου Αστρολάβος. Ο Σύλλογος Αστρολάβος, Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας, ο Δήμος Αρταίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σας προσκαλούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:00μμ στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Άρτας στην ομιλία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδοσίου Π. Τάσιου με θέμα: Η τεχνολογία στην περιπλάνηση του Οδυσσέως.

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος καθηγητής πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π ,πριν από πενηνταπέντε χρόνια, κατασκεύασε την νέα γέφυρα της Άρτας, όπου συντέλεσε στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Ηπείρου. Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση και ανυπομονεί να έρθει μετά από μισό αιώνα και πλέον στην πόλη μας να μιλήσει για την τεχνολογία του αρχαίων Ελλήνων.

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι μια εξέχουσα μορφή της επιστημονικής και επαγγελματικής ζωής της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες, ασχολήθηκε όμως ευρύτατα και με θέματα φιλοσοφίας, παιδείας, γλώσσας, ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης εφημερίδας στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο.

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι Καθηγητής του Εθνικού Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IASBE) Ζυρίχη.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής θα αναφερθεί στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ομηρικά Έπη. Μετά την πτώση της Τροίας, ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε, βρήκε όμως τον δρόμο για την αγαπημένη του Πηνελόπη μέσω της επιστήμης της αστρονομίας. Θα μας μιλήσει για την ρομποτική των Αρχαίων Φαιάκων, μια και τα πλοία τους είχαν δυνατότητα να κινούνται αυτόματα. Θα συναντήσουμε τον κοιμισμένο Κύκλωπα και το κρασί που του προσέφερε ο γόνος της Ιθακικής γης και θα προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τη θανάσιμη έλξη της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Η μνηστηροφονία στο παλάτι του Οδυσσέα στην Ιθάκη θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας την οργή του Οδυσσέα σε όσους προσπάθησαν να του κλέψουν τον κόσμο του.

 Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη αστροβραδιά με τηλεσκόπια του συλλόγου μας, ώστε να θαυμάσουμε τον Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον Δία με τους δορυφόρους του και την πανέμορφη απαστράπτουσα Αφροδίτη.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, όλους σε μια εξαιρετική βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό του υπέροχου αύλειου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:00μμ, στην ομιλία ενός ευρύνου νου και άριστου χειριστή του λόγου, όπως είναι ο Καθηγητής Θεοδόσης Π. Τάσιος.

Ενάντια στα σημεία των καιρών, ας προβάλλουμε για άλλη μια φορά την υψηλή πνευματικότητα της περιοχής μας, διατρανώνοντας τη θέλησή μας για ποιοτικές εκδηλώσεις με προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς. Ας είμαστε όλοι εκεί το βράδυ της Παρασκευής.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ  ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΤΑΣ,

Κατσώτης Γ. Βασίλειος

 © 2016 Ηλίας