Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Μαρτυρολόγιο

mnhmeio pesonton nyxta20 Οκτωβρίου Στο Καλόκαστρο Σερρών απαγχονίζουν 12. Οι απαγχονισμένοι παρέμειναν κρεμασμένοι τρεις μέρες.

23 Οκτωβρίου Ολοκαύτωμα Μεσόβουνου. Οι χιτλερικοί εκτελούν 165 άνδρες 16-80 χρόνων στο Μεσόβουνο Εορδαίας της Κοζάνης. (Το 1943 250 και το 1944 150 γυναίκες.) Πυρπολούν και αφανίζουν το χωριό. Οι κάτοικοι στο σύνολό τους ήσαν Πόντιοι.

26 Οκτωβρίου Στον Βελβενδό της Κοζάνης, επιδρομή των ναζί τη νύχτα. Συλλαμβάνουν 3 νέους, τους οποίους έλιωσαν με τις ρόδες των αυτοκινήτων τους, αφού τους ξάπλωσαν δεμένους στο δρόμο προς την Κοζάνη, λίγο πριν τη γέφυρα του Αλιάκμονα.

28 Οκτωβρίου Στην Πελοπόννησο συλλαμβάνουν 60 ομήρους και εκτελούν 4 υπαλλήλους των ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου) και 2 πολίτες στο Αίγιο.


Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Έκθεση Βιβλίου

ekthesi vivliouΜια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου αρκετά χρόνια πριν ήταν οι εκθέσεις βιβλίων. Η όρεξη για δράση και η δυναμική των μελών του Συλλόγου μας τη δεκαετία του 80 ήταν εκπληκτική. Οι τίτλοι των βιβλίων της έκθεσης ήταν πολλοί από την ελληνική και ξένη πεζογραφία και ποίηση. Γινόταν με τη συνεργασία τοπικών βιβλιοπωλών. Διακινήθηκαν αρκετά βιβλία.

Στη φωτογραφία δυο από τα πιο ενεργά μέλη του Συλλόγου: η Βασιλική (Κούλα) Κοντογιάννη και ο Γιώργος Κοντογιάννης.

 © 2016 Ηλίας