Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ο ελληνάκος

 veligkekas «Ποιος σε κάλεσε να βγεις στη πλατεία γκιαούρη;  Δεν ξέρεις ότι ανήκει στον Αλή Πασιά;» Βεληγκέκας

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας στην Άρτα

ipirotes volou6Τριήμερη επίσκεψη σε Άρτα και Πρέβεζα πραγματοποίησε η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Κατά τη διάρκειά της οι πενήντα επισκέπτες θεώρησαν πρώτιστο καθήκον τους να μεταβούν ως προσκυνητές στο μαρτυρικό Κομμένο, όπου τελέστηκε μπροστά στο μνημείο των πεσόντων από τον ιερέα του χωριού πατέρα Παύλο τρισάγιο στη μνήμη των 317 τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Ο πρόεδρος της αδελφότητας Γιάννης Ζωΐδης

κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια εκφώνησε σύντομη ομιλία, στην οποία μεταξύ των άλλων τόνισε την αποστροφή των ελεύθερων πολιτών «στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού». Το Κομμένο, σημείωσε, «αποτελεί μια τραγική και αδιάψευστη μαρτυρία του τι παράγει μια ιδεολογία που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αντικείμενα και ως αριθμούς». Ο κ. Ζωΐδης κατήγγειλε τη στάση της Γερμανίας και των συμμάχων απέναντι στον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα μας δέχεται όπως και τότε μια νέα επίθεση και διέρχεται μια πρωτοφανή οικονομική και πολιτική κρίση», την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να αντισταθούμε απέναντι σ’ αυτούς «που θέλουν να αφανίσουν της ΕΛΛΗΝΙΚΗ φυλή».

Ακολούθησε αμέσως μετά περιγραφή του χρονικού της σφαγής του Κομμένου από τον Δημήτρη Βλαχοπάνο, την οποία παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον, μη παραλείποντας να εκφράσουν την απορία τους γιατί το Κομμένο, ενώ δέχτηκε την πιο βάρβαρη και κτηνώδη επίθεση, δεν έγινε γνωστό στο βαθμό που έγιναν άλλοι μαρτυρικοί τόποι, όπως ιδίως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα.

ipirotes volou5

Το Σάββατο το πρωί οι Ηπειρώτες της Μαγνησίας επισκέφτηκαν την Παναγία Παρηγορήτισσα, της οποία θαύμασαν το κάλλος και τη μεγαλοπρέπεια. Σύντομη ξενάγηση – ενημέρωση έκανε ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, σημειώνοντας πως ο ναός της Παρηγορήτισσας είναι μοναδικός σε όλη τη Βαλκανική, γεγονός που καταδεικνύει τον πλούτο και την ακτινοβολία της Άρτας, η οποία υπήρξε δύο φορές πρωτεύουσα κρατών: του βασιλείου του Πύρρου κατά τον τρίτο προ Χριστού αιώνα και του Δεσποτάτου της Ηπείρου κατά τον δέκατο τρίτο μετά Χριστόν αιώνα. Τους Ηπειρώτες της Μαγνησίας υποδέχτηκαν στην Παρηγορήτισσα οι Βασίλης Γκαρτζώνης, Γρηγόρης Βλάρας και Χρυσόστομος Μποκογιάννης, μέλη του Συλλόγου «Οι Μερακλήδες»,. οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από την Αδελφότητα πριν μερικούς μήνες στο Βόλο, όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τον καγγελάρη στο κέντρο της πόλης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε στους επισκέπτες της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ν. Μαγνησίας το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, στο οποίο περιηγήθηκαν αμέσως μετά την Παρηγορήτισσα. Όλοι τους, δυστυχώς για την πόλη μας, δήλωσαν πως αγνοούσαν την ύπαρξή του στην Άρτα και πως, ακριβώς γι’ αυτό, δεν το είχαν συμπεριλάβει μέσα στο πρόγραμμά τους. Στο τέλος εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, αλλά και το θαυμασμό τους τόσο για τα σπάνια και πολύτιμα ευρήματα, όσο και για την καθαριότητα και την τάξη που επικρατεί στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου.

Επόμενος σταθμός τους υπήρξε η Νικόπολη Πρέβεζας, όπου ξεναγήθηκαν από ειδική αρχαιολόγο και γνώρισαν τον πολιτισμό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, για να καταλήξουν στην πόλη της Πρέβεζας και στα στενά της εμπορικά δρομάκια.

Το απόγευμα του Σαββάτου ακολούθησε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Ο Σκουφάς», όπου ενημερώθηκαν σχετικά με την ιστορία και το θρύλο «του γιοφυριού της Άρτας» από την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Αναστασία Μπασέκα, και στη συνέχεια περπάτησαν και φωτογραφήθηκαν πάνω στο γεφύρι.

Την Κυριακή η αδελφότητα επισκέφτηκε τον Αχέροντα και το απόγευμα πήρε το δρόμο της επιστροφής για τον Βόλο.

Μας επισκέπτονται

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 24 επισκέπτες και κανένα μέλος

 © 2016 Ηλίας