Άη Κομμένο

Της Άσβεστης Μνήμης

Ελληνάκος

elinakos

Κλαρινογαμπροί σε μπουζουκλερί

Song for Kommeno

Σοφά Λόγια

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκανεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης.

Εκδηλώσεις

ekdiloseis1

Καιρός

kairos

Στο Κομμένο τώρα

Αρχή

Η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας στο Κομμένο

ipirotes volouΕπίσκεψη – προσκύνημα στο Κομμένο πραγματοποίησε η Ηπειρωτική Αδελφότητα Ν. Μαγνησίας την Παρασκευή το απόγευμα. Στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής της Αδελφότητας στην Άρτα και Πρέβεζα, ο πρόεδρός της Γιάννης Ζωΐδης ενέταξε στο πρόγραμμά της προσκύνημα στο μαρτυρικό Κομμένο, κρίνοντας πως είναι ωφέλιμο και πρέπον να γίνει γνωστή η μαρτυρική του σελίδα στους εκδρομείς, αλλά και νιώθοντας την ανάγκη να αποδοθεί έτσι η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή στα 317 θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας.

Η αποστολή των 50 εκδρομέων έφτασε στο Κομμένο στις 7.00 το απόγευμα. Ο πατήρ Παύλος Ντούλας τέλεσε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γιάννης Ζωΐδης κατέθεσε στεφάνι και εκφώνησε λόγο, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της θηριωδίας που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός στο Κομμένο και σημειώνοντας με έμφαση πως το αίτημα να καταβάλει η Γερμανία τις οφειλές της στην Ελλάδα παραμένει πάντα επίκαιρο και ζωντανό. Φυσικά δεν παρέλειψε ο πρόεδρος να τονίσει την απαράδεκτη στάση της σημερινής Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας, με την πεισματική της άρνηση να αναγνωρίσει και να εξοφλήσει αυτά που χρωστά στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Ακολούθησε στο βακούφικο καφενείο περιγραφή του χρονικού της σφαγής από τον Δημήτρη Βλαχοπάνο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών υπήρξε αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης. Βέβαια εκφράστηκε από ορισμένους η διαμαρτυρία πως το Κομμένο, ενώ δέχτηκε την πιο βάρβαρη και κτηνώδη επίθεση, δεν έγινε γνωστό στο βαθμό που έγιναν άλλοι μαρτυρικοί τόποι, όπως ιδίως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα.

Στο τρισάγιο και στην ενημερωτική συζήτηση έλαβαν μέρος και κάτοικοι του Κομμένου, παρά το γεγονός ότι εκείνη ακριβώς την ώρα η τηλεόραση μετέδιδε τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και ΤΣΣΚΑ.

ipirotes volou1ipirotes volou2

ipirotes volou4ipirotes volou5

ipirotes volou3

 © 2016 Ηλίας